Theorie-examen

Examen doen in de PPL theorievakken voor het PPL brevet is mogelijk bij de Belgische CAA in Brussel, bij het CBR en bij Orbit in Arnhem. Voor elk vak waarvoor je slaagt, behaal je een zogenaamd deelcertificaat. Heb je alle vakken gehaald, dan ontvang je jouw PPL theoriecertificaat.

Vanaf het moment dat je het eerste theorie-examen hebt afgerond heb je 18 maanden de tijd om de theorie-examens voor de overige vakken te doen. Na het behalen van jouw PPL theoriecertificaat heb je 24 maanden de tijd om je PPL praktijkexamen te doen.

Hieronder een beknopt overzicht van de mogelijkheden. Ground Effect heeft meer gedetailleerde informatie beschikbaar dan hier op de pagina past, neem daarvoor contact met ons op via e-mail of telefoon

Belgische CAA in Brussel

Bij de Belgische CAA in Brussel doe je in één keer examen in alle vakken. Je kan dus in één keer je hele theoriecertificaat behalen, maar dit is wel uitzonderlijk. De ervaring is dat je de eerste keer meestal slaagt voor 3 en soms 4 vakken. In de daaropvolgende examenrondes doe je in principe weer examen in alle vakken, alleen sla je nu de vakken waarvoor je al geslaagd bent over. Je mag in totaal vier maal examen doen. Ben je in de vier examenrondes niet voor alle vakken geslaagd, dan moet je alles weer opnieuw doen!

TIP: Leer de Belgische luchtvaartwetgeving en dan met name de verschillen met de Nederlandse. 

De examens vinden plaats op maandag of dinsdag, vanaf 08:30 uur en kunnen in verschillende talen worden afgenomen. De voorkeur van de meesten is om de Engelstalige examens te doen.

Kosten & inschrijven

De kosten voor het eerste examen bedragen circa € 100,- (incl. BTW). Voor de overige examenrondes (herexamens) bedragen de kosten circa € 50,-. Het inschrijven voor de theorie-examens gebeurt via de vliegschool (ATO). Klik hier voor het downloaden van het inschrijfformulier.

CBR

Bij het CBR kan je per vak examen doen en op meerdere locaties verdeeld over het land. Dit heeft het voordeel dat, als je voor één vak geslaagd bent, je volledig kan concentreren op het volgende vak. Omdat de kosten relatief hoog zijn ten opzichte van de andere mogelijkheden, zijn de totale kosten om je theoriecertificaat te behalen ook hoog. 

De examens kunnen in het Nederlands en in het Engels worden afgenomen.

Kosten & inschrijven

De kosten voor één examenvak bedragen circa € 108,- (incl. BTW). Het inschrijven voor de theorie-examens, een zogenaamd toelatingsbewijs, gebeurt via de vliegschool (ATO). Als jouw toelating is bevestigd door het CBR, zal jouw vliegschool de mogelijkheid tot examen, per vak vrijgeven. Daarna kan je zelf jouw examens (per vak) inplannen, via de site MijnCBR

Orbit in Arnhem

Bij Orbit in Arnhem doe je per vak examen. De examens zijn gebaseerd op de examens van de Oostenrijkse luchtvaartautoriteit (Austro Control) en vinden elke maand op drie opeenvolgende dagen plaats. Je kan je inschrijven voor één of meerder examenvakken per keer. Orbit plant je dan in voor één of meerdere examendagen.

TIP: Leer de Oostenrijkse luchtvaartwetgeving en dan met name de verschillen met de Nederlandse.

De examens worden in het Engels afgenomen.

Kosten & inschrijven

De kosten voor één examenvak bedragen circa € 55,- (incl. BTW). Het inschrijven voor de theorie-examens, een zogenaamd toelatingsbewijs, gebeurt via de vliegschool (ATO). Klik hier voor het downloaden van het inschrijfformulier. 

Back to top